ARTIKELSWaar moet je op letten bij de aankoop van een GPS-toestel ?


Ingebouwd of draagbaar ?Bij wagens kunt u kiezen tussen een -meestal in het dashboard- ingebouwde navigator of een portable (draagbaar) navigatiesysteem dat los in een aparte houder wordt geplaatst.
Een ingebouwd toestel heeft het voordeel dat het minder gevoelig is voor diefstal. De dief heeft er langer werk mee om het toestel los te maken. Verder hoeft een ingebouwd toestel niet te worden opgeladen.
Een draagbaar toestel heeft het voordeel dat je het in meerder auto's kan gebruiken, of meenemen op een wandeling. Ook kan je een draagbaar toestel eenvoudig aansluiten op je computer voor updates van software en kaarten.
Draagbare GPS-toestellen zijn over het algemeen ook goedkoper dan de ingebouwde.


Schermformaat


Op het scherm ziet u de kaart van de omgeving en de route die u moet volgen. Ook gebruikt u het om de bestemming van uw reis mee op te geven.
Het schermformaat wordt diagonaal gemeten en weergegeven in inches (1 inch = 2,54 cm).
Een compact navigatiesysteem dat makkelijk mee te nemen is meet 3,5 inch (ongeveer 9cm).
Wil je goed kunnen lezen wat er op het scherm staat, en het navigatiesysteem makkelijk kunnen bedienen dan is een scherm van 4,3 inch of groter en ook breedbeeld zeer aangenaam.

Kaarten


Een navigatiesysteem werkt met kaarten die na het downloaden van internet, vanaf cd/dvd of via een USB-aansluiting kunnen worden ingevoerd.
Hoe groter het gebied, hoe meer geheugen er nodig is en hoe duurder het navigatiesysteem en het abonnement voor de updates.
Als je nooit buiten de grenzen van België of Nederland komt, is Benelux-dekking voldoende.
Kom je ook buiten de grenzen van de Benelux, maar niet in Oost-Europa, dan voldoet West-Europa-dekking.
Voor rijden in Oost-Europa heb je Europa-dekking nodig. Kom je ook buiten Europa, dan kies je Europa plus andere werelddelen-dekking.
Houd er wel rekening mee dat u voor die kaarten moet bijbetalen en het geheugen van de navigator moet kunnen uitbreiden.

Navigatiehulp


Navigatiesystemen worden steeds meer uitgerust met extra mogelijkheden die helpen bij het navigeren tijdens het rijden.
Rijbaanbegeleiding biedt je extra hulp bij het kiezen van rijstroken bij afslagen. Dit is zeker aan te bevelen.
De gratis actuele verkeersinformatie op snelwegen kan je verkrijgen via TMC (Traffic Message Channel). Tegen betaling kan je actuele verkeersinformatie over alle wegen ontvangen met Live. Live geeft ook informatie over plaatsen waar wordt geflitst.
Informatie over bezienswaardigheden langs de route, zoals toeristische attracties en benzinestations krijg je met POI (Point Of Interest).

Verbinding


De verbinding bij een navigatiesysteem is van belang voor het goed ontvangen van de satellietsignalen en eventueel mobiel bellen.
Als je auto warmtewerende autoramen heeft, dan kan de ontvangst gestoord zijn. Een losse GPS-antenne voor aansluiting buiten de auto lost dit probleem op.
Handsfree bellen via je navigatiesysteem kan met bluetooth.

NUTTIGE ACCESSOIRES